עושק

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ברצוני לשאול ביאור לגבי המושגים עושק וגזל, וההבדלים בינהם. בנוסף, עומדת בפני סוגייה שבה אני מתלבט האם ישנו כאן עושק או לא, להלן המקרה. אנוכי מסיע כל פעם את חברי ללימודים אם מכוניתי בדרך שאורכת כחצי שעה, הןא מתעקש לשלם לי ואני מפציר בו כי זו היא בגדר מצווה ואם אני אקח זה ייחשב כעושק, האם נכון הדבר ואיך עליי לפעול במקרה זה בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה

עושק הכונה אי נתינת דבר המגיע לחבר בדין, וגזל הוא לקיחת דבר בכוח מחבר. אשריכם ישראל שאלו שאלותיכם, שניכם צודקים. ואני מציע שתתפשרו והוא ייתן את הכסף לצדקה לזכות שניכם. אשריכם!!!

בברכה - בנימין שמואלי