שאל את הרב - כללי

מה פירוש בטל רצונך מפני רצונו כדי שיבטל רצונו מפני רצונך?

  • כ"ז אדר התשפ"א

שאלה

היי, אשמח לדעת מה פירוש המשפט בטל רצונך מפני רצונו כדי שיבטל רצונו מפני רצונך. תודה

תשובה

שלום רב,

המשפט המדויק הוא "עשה רצונו כרצונך, כדי שיעשה רצונך כרצונו. בטל רצונך מפני רצונו, כדי שיבטל רצון אחרים מפני רצונך", וכפי שמופיע במשנה מסכת אבות (פרק ב משנה ד).

ופירש התפארת ישראל שם, עשה רצונו כרצונך - כשתעסוק בתורה שהוא רצון שמים, עסוק בזריזות ובשמחה בלי פיזור מחשבות בדברים אחרים, כמו שתתעסק בעניין פרנסתך שתייחד כל מחשבותיך לעסקך.

כדי שיעשה רצונך כרצונו - יבוא לך פרנסתך בזריזות ובלי טרחא, דבזמן שישראל עושין רצונו של מקום, מלאכתן נעשית על ידי אחרים [מסכת ברכות דף לה עמוד ב].

בטל רצונך מפני רצונו - כשתאותיך לארציות ילחמו בך נגד חיוביך לשמוע בקול ה'.

כדי שיבטל רצון אחרים מפני רצונך - רצון המתנגדים לך והרוצים להריע לך, יבטל למען הטיבך ולהצליחך. ואפי' רצון עצמו [היינו סידור הטבע הפשוטי] יבטל למען טובתך.

בברכה,

הלל מאירס