שאל את הרב - כללי

מדוע בפרק שירה מוזכר פעמיים זרזיר?

  • כ"א שבט התשפ"א

שאלה

מדוע בפרק שירה (שירת הבריאה) מוזכר פעמיים זרזיר? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, והסביר היעב"ץ (רבי יעקב בן החכם צבי, חי לפני כ-250 שנה) בפירושו "זמרת הארץ" על פרק שירה (פרק ד אות יד) שהזרזיר הראשון הוא סוג ציפור, וכמו שאמרו בגמרא (בבא קמא דף צב עמוד ב) לא לחינם הלך זרזיר אצל עורב אלא מפני שהוא מינו, ולכן הוא מוזכר בפרק שירה שם מיד אחרי העורב.

ואילו הזרזיר השני שמוזכר בפרק שירה (פרק ה אות יז) - כתב היעב"ץ בפירושו שם - נראה לי זה הזרזיר הוא זרזיר מתנים שבכתוב (משלי ל לא) שפירשוהו כלב הצד שכחו במתניו וכו'.

וכך מופיע בפסוקים בספר משלי (שם כט-לא) "שְׁלֹשָׁה הֵמָּה מֵיטִיבֵי צָעַד וְאַרְבָּעָה מֵיטִבֵי לָכֶת. לַיִשׁ גִּבּוֹר בַּבְּהֵמָה וְלֹא יָשׁוּב מִפְּנֵי כֹל. זַרְזִיר מָתְנַיִם" וגו', ופירש הרלב"ג שם, שזרזיר מתנים הוא הכלב דק המתנים שיוליכוהו הציידים לצוד וכו'. וכן פירש המצודת דוד שם, הוא כלב הציידים, שהוא דק במתניו כאלו חגור באזור, וירוץ קל מהר לצוד חיות בבטחון גדול ומצליח בדרכו.

בברכה,

הלל מאירס