דיני מעשרות

  • י"א שבט התשפ"א

שאלה

שלום רב. בשנתיים האחרונות התחזקתי בדיני מעשרות וקיבלתי על עצמי לתת חומש. זה כסף שמבחינתי לא שייך לי. למיטב ידיעתי, יש לשים לב היטב למי נותנים את הכסף כדי שהברכה תתקיים (על אף שלא עושים זאת רק לשם הברכה, אלא לצורך המצווה).
ישנה אישה שפנתה אליי היום כי נקלעה למצב כלכלי לא טוב בעקבות חולי של בעלה, וביקשה אם אפשר לתת לה מכספי המעשרות. אני מכירה אותה בצורה מאוד מאוד כללית ואני נוטה להאמין שהיא באמת זקוקה (כיוון שביקשה גם סל מזון ולא בהכרח כסף). מצד אחד יש לי סכום יפה של כספי מעשר לתרום (אבל כיוון שהתפטרתי מעבודה לאחרונה, אין לי הרבה כסף מכספי הצדקה הרגילים). מצד שני, אינני רוצה להפסיד את מצוות מעשר על אי דיוק.
אין ביכולתי לבדוק מה רמת העוני אצלם. מה עליי לעשות?

תשובה

שלום וברכה

אין חובה לבדוק לעומק. כל אדם סביר המבקש צדקה וטוען שהוא עני מצווה לתת לו צדקה ואין לבדוק לו בציציות. אם את רוצה לתת לה סכום נכבד אפשר לבקש מסמך המעיד על החולי של הבעל.