האם מותר למר שם ה’ בדבר תורה?

  • י"ח טבת התשפ"א

שאלה

האם מותר לומר בדבר תורה את שם ה'? למשל להשתמש במילה הללוי-ה? תודה.

תשובה

שלום רב,

אם מדובר בשם ה' שהוא חלק מפסוק, מעיקר הדין מותר, אפילו אם לא מצטט את כל הפסוק, אך נכון להתרחק מזה.

מקורות: כתב החיי אדם (כלל ה' סעיף ב) נראה לי דמותר לומר חצי פסוק אף על פי שמזכיר את השם. וכן פסק בשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק אורח חיים סימן יד בגליונות ומילואים הערה 10) והביא ראיה לזה ממה שכתוב בסדר עבודה של יום הכיפורים שהשליח ציבור אומר הפסוק כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאתיכם לפני ה'. ורק אחר כך היה מכוין לגמור ואומר להם תטהרו. והניף ידו שנית בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן יג, סוף ד"ה במסכת), ובגליונות וציונים שם הביא ראיה להקל מהמנהג לומר בקריאת שמע שעל המיטה, יושב בסתר, ומסיימים כי אתה ה' מחסי (באמצע פסוק). ע"ש.

אמנם ראה בערוך השלחן אורח חיים (סימן רטו סעיף ב) שכתב, וכן הדורשים ברבים ומזכירים פסוק שיש בו שמות לא יפרש השם אלא יאמר השם, ואף שיש מתירין נכון להתרחק מזה, וכן אנחנו נוהגים. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס