שאל את הרב - כללי

האם דומם יכול להרגיש רגשות, כגון בזיון כלפיו?

  • ט"ו טבת התשפ"א

שאלה

האם הדומם, שיש לו כוח רוחני המוגדר כנפש, יכול להרגיש רגשות, כגון ביזיון כלפיו, חוסר הכרת הטוב, וכו'? תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

לדומם אין רגשות כמו ביזיון וחוסר הכרת הטוב, וכך כתוב בספר שיטה מקובצת (בבא קמא דף צב עמוד ב) שסיפר רבי יוסף הלוי בן מיגאש ז"ל שרבו הרי"ף ז"ל פעם אחת חלה, ונכנס אצל אדם אחד במרחץ שהיה לו בביתו, ונתהנה מהמרחץ, ואחר כך זימן אותו שישב אצלו עד שיבריא, וכיבד אותו הרבה ועשה עמו טובה והבריא. ובהמשך הזמן, על האיש ההוא מטה ידו, וירד מנכסיו ונשבר בערבונות וזולתם ונתחייב לתת ממון לבעלי חובות, וירד עד שהוצרך למכור המרחץ ולשום אותו לבעלי חובותיו, ואמר הרי"ף ז"ל לא אדון ולא אורה במרחץ הזה, לא במכר ולא בשומא ולא בשום דבר המתייחד בו לפי שנתהניתי ממנו. ואם היה זה בדומם שאין לו הרגשה, כל שכן וקל וחומר בני אדם המרגישים בהיזק ובתועלת שיהיה זה שנוי לעשותו, והעושהו יוצא משורת המוסר ודרך ארץ.

בברכה,

הלל מאירס