למה החרדים לא מגדלים כלבים?

  • ו' טבת התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

הבנתי את עניין איסור גידול כלב רע (שנובח נושך ומפחיד אנשים), והבנתי שמותר לגדל כלב "נעים".

כמו כן הבנתי שיש איזו דרגה רוחנית, שאם יש אדם שראוי לזכות לגילוי אליהו, אבל יש לו כלב בבית - אז הוא לא זוכה.

אבל לא יצא לי לראות אף פעם אחד חרדי שיש לו כלב בתור שעשוע והנאה [אם כבר כלב - אז אולי כלב שמירה באזורים מסוכנים].

האם יש איזושהי "נורמה" לא לגדל כלב למרות שמותר??

תודה רבה רבה!!!

תשובה

שלום רב,

אכן מצד הדין מותר לגדל כלב שאינו נושך בני אדם ואינו נובח עליהם (יעויין שלחן ערוך ורמ"א חושן משפט סימן תט סעיף ג, סמ"ע סק"ה, ושלחן ערוך הרב הלכות שמירת גוף ונפש סעיף ג).

וזה גם נכון שלא מקובל אצל החרדים לגדל כלבים מכל סוג שהוא, ובאמת יש פוסקים שלא ראו בעין יפה את העיסוק בגידול כלבים (עיין שו"ת שאילת יעבץ חלק א' סימן יז, ושו"ת חלקת יעקב חלק אורח חיים סימן לד אות ה), אולם כנראה עיקר הסיבה היא משום שראשם ורובם עסוק בחיי תורה ומצוות, ובגידול ילדים וכו', ואין להם פנאי וצורך בשעשוע מעין זה.

אגב, מה שכתבת שאם יש אדם שראוי לזכות לגילוי אליהו, אבל יש לו כלב בבית אז הוא לא זוכה - אמנם כך שגור בפי הבריות - אך כמדומה שאין לו מקור.

בברכה,

הלל מאירס