נדרתי שלא לעשן, האם עברתי איסור?

  • ו' כסלו התשפ"א

שאלה

נדרתי נדר לא לעשן היות שזה דבר שיש לי בו מלחמה רבה וקשה לי להפסיק. אח"כ קראתי בהלכות שאתם שולחים כל יום שאסור לנדור ומי שנודר נקרא רשע מה עושים? חייבת לציין שהנדר עוזר לי ממש האם יש לי בזה איסור? תודה רבה על עזרתכם!!

תשובה

שלום רב,

אם את מצליחה לקיים את הנדר שלא לעשן כלל, לא עברת שום איסור, כי אדרבה כתוב בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רג סעיף ו) בזה הלשון: וכן אם ירא שיתקפו יצרו ויעבור על איזו מצוה ממצוות לא תעשה או יתרשל מקיום מצות עשה, מצוה לישבע ולנדור כדי לזרז עצמו.

אמנם יש להדגיש שלכתחילה אין להשתמש בנדרים לצורך קיום מצוות, אלא כמוצא אחרון, אחרי שניסית שיטות גמילה שונות, וגם אז היה נכון יותר לעשות נדר שיהיה תקף רק לתקופה מסוימת. ומכאן ולהבא מומלץ מאוד לא לעשות שום נדר לפני שאת מתייעצת עם רב פוסק.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס