האם מותר ליהודי להזמין משטרה על יהודי?

  • ג' כסלו התשפ"א

שאלה

מה דעת ההלכה, האם מותר ליהודי להזמין משטרה על יהודי? תודה רבה על התשובה

תשובה

שלום רב,

בדרך כלל אין לפנות למשטרה אלא אם כן קיבל תחילה רשות מבית דין, זולת בשעת הדחק שיש הפסד ונזק ואין פנאי לקבל רשות מבית דין, כגון שחברו תוקף אותו, או אפילו יש רק חשש סביר שעומד להיות מותקף, וכל שכן כשזה מאיים עליו להורגו או אפילו להכותו.

וכן כשרואה שנים מתקוטטים ומכים זה בזה, ואינו יכול להפריד ביניהם באופן אחר, מותר להזעיק משטרה.

והוא הדין אם רואה גנב נכנס לביתו או שחושד שעומדים לגנוב ממנו, או רואה נהג שנוסע באופן המסכן את הציבור.

מקורות: ראה פתחי חושן חלק ה' (פרק ב הערה מט, ופרק ד הערה יח-יט, כב) ושלחן ערוך המקוצר חלק ח' (סימן רכג סעיף ה).

בברכה,

הלל מאירס