מדוע אין קידוש בסעודה שלישית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב החובה בשבת לקדש על היין - בליל שבת ובהבדלה - היא מדאוריתא. . מדוע אין קידוש בסעודה שלישית המנהג רק לברך בפה"ג אבל אין - קידוש !

תשובה

שלום וברכה

שני טעמים כתבו הראשונים לכך שאין צורך לקדש על הכוס בסעודה שלישית. במחזור ויטרי (סימן קי) כתב: "מה שאנו מקדשין שני פעמים אחת ביום ואחת בלילה כנגד זכור ושמור. ומטעם זה אין אנו מקדשין בסעודה שלישית".

ואילו שאר הראשונים כתבו: "בסעודה ג` אין צריך לקדש על היין דהיינו לברך על הכוס קודם הסעודה כמו קודם סעודת שחרית, לפי שלא תקנו חכמים קידוש ביום אלא כעין קידוש שבלילה, וכמו שבלילה די בקידוש אחד אף ביום די בקידוש אחד שבשחרית".

ויצויין כי יש מן הפוסקים והמקובלים הנוטים שראוי לקדש גם בסעודה שלישית, אבל אין המנהג כדבריהם.

בהצלחה - מנשה ישראל