מכירת ברכות בכסף

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

יש דבר כבד על לבי: מכירת ברכתו של הבורא. (השאלה לאחר ההסבר) לפי מה שאני קורא בכתובים, מכירת תפילות וברכות זה זילזול מוחלט בבורא. מי יכול למכור את מה ששיייך לבורא לבדו אני יכול *לבקש* ממנו ברכה עבורך, אך אינני יכול להתנהג כאילו תפילתי *מחייבת* את הבורא לעשות דבר מה, שהרי אני החייב בפניו - ולא הוא חייב בפניי, ככתוב ב"חינוך". שנית, יש בכך הטעיית לב העם והרחקתו מהבורא: במהלך תפילות יום הכיפורים, יום שבו מגיעים לבית הכנסת אנשים רבים שלא מגיעים אף פעם אחרת, בתקווה לחווייה רוחנית - שאולי הייתה מחזירה אותם בתשובה, ומה הם רואים הם מקבלים סיבה נוספת לומר ש"הדתיים רמאים" או ש"הרבנים תאווי בצע". הם באים ורואים מכירה פומבית של..... ברכה לפרנסה! בא לי לזעוק, זה פשוט טירוף! באמצע יום שמוקדש לתפילות לבקשה על סליחה על *חטא* - והחטא מקורו ידוע: גאווה ואנוכיות - בעצם יום הכיפורים עושים בבית הכנסת מפגן של גאווה ואנוכיות! "מי מוכן לשלם הכי הרבה, בשביל שאנחנו נדאג לכך שהבורא ישלם לו חזרה פלוס ריבית" אכן בית אדוני נהיה למערת פריצים, בעצם יום הכיפורים כפי שאמר הנביא. אכן אנו עם קשה עורף, אכן אוזנים לנו ואיננו שומעים, ועיניים לנו אך איננו רואים. ושאלתי: איך מכירת תפילות וברכות, שהרי בפרוש זהו חטא גאווה על חטא אנוכיות על חטא של הרחקת האנשים מהבורא, איך למען שמו הקדוש של הבורא, המנהג הזה נהיה למנהג יהודי

תשובה

שלום וברכה

מכירת המצוות הוא מנהג קדום וקדוש, והדבר מראה לנו עד כמה ישראל מחבבים את המצוות ומאמינים בסגולות עד כדי כך שהם נותנים כסף רב לצדקה. כדי לזכות במצוות ובסגולות. ואין לדעתי לענין שום קשר לאנוכיות וכדו` בהצלחה - בנימין שמואלי