שאל את הרב - כללי

האם המתים יודעים על החיים?

  • ז' תמוז התש"פ

שאלה

שלום, האם המתים יודעים מה קורה עם החיים? יש את הגמ' בברכות דף יח: אבל מה המסקנה ושם גם מדובר על אמוראים, השאלה שלי היא בזמננו ובאנשים פשוטים והאם יש מקורות לזה?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בפשטות מסקנת הגמרא (מסכת ברכות דפים יח ע"ב-יט ע"א) שהמתים יודעים מה קורה עם החיים. אולם התוספות (מסכת סוטה דף לד עמוד ב, ד"ה אבותי) כתבו, שמשמע מסקנת הגמרא שהמתים לא יודעים דבר. וכבר עמדו בזה המפרשים (מסורת הש"ס, פתח עינים, מלא הרועים ובן אריה בסוטה שם) שהרי לכאורה בגמרא מבואר להיפך. יעויין שם מה שכתבו בזה.

על כל פנים לכל הדעות כאשר באים להתפלל בקברו של אדם, מודיעים לו בשמיים שהתפללו על קברו (ראה תוספות שם).

בשורות טובות,

הלל מאירס