היצר הרע לעתיד לבוא, לצדיקים ולרשעים.

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

צדיקים רואים אותו כהר גבוה ובוכים והרשעים רואים אותו כחוט השערה -למה הצדיקים רואים אותו כהר גבוה לעומת הרשעים שרואים אותו כחוט השערה - למה הם בוכים

תשובה

שלום וברכה

כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו ולצדיקים אכן היו נסיונות גדולים ביתר והיצר בנה להם הר גבוה והצליחו לעמוד בכך. אך הרשעים נשארו בחוט השערה, ולא עמדו בכך. וז"ל הערבי נחל פרשת עקב ארז"ל (שם) לעתיד לבוא מביא הקב"ה היצר הרע לצדיקים נדמה להם כהר ולרשעים נדמה כחוט השערה הללו בוכין והללו בוכין.

דצריך להבין על מה זאת עשה ה` ככה, ולמה הצדיקים והרשעים לא יראו את היצר הרע כמו שהוא באמת אם כהר אם כשערה: אלא הענין ע"פ משארז"ל (שם) כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו, והיינו כי הלא לא ברא הש"י את היצר הרע אלא כדי שיהיה בחירה ושיתן שכר, ואמנם היצר הרע היה מבטל הבחירה ומטהו לרע לרוב פיתויו והיה רחוק משכר ועלול להפסד, רק שאמר הש"י בראתי היצר הרע בראתי לו תורה תבלין (קידושין ל ע"ב) שהתורה מדחה היצר הרע, ולכן האדם עומד בין המשפתים כי היצר הרע מטהו לרע והתורה מטהו לטוב ונשאר עומד על בחירתו, לכן לא ניתן רשות להיצר הרע לפתות לאדם אלא כערך התורה שבו, דאם לא כן בטלה הבחירה, ולכן כל הגדול מחבירו יצרו גדול ממנו, ולכן לעתיד לבוא הרשע יראה יצר הרע שלו שהוא כחוט השערה והצדיק יראה יצר הרע שלו שהוא כהר, והרי זה יצר הרע אחד אשר לא ניתן לו רשות לפתות רק לכל איש ואיש כפי ערך שיכול לעמוד נגדו: ומדוע הצדיקים בוכים, יש מפרשים משמחה ויש מפרשים כשנזכרים את הקושי שעבר עליהם בוכים הם.

בברכה - בנימין שמואלי