שאל את הרב - כללי

איפה כתוב המקדים שלום לחברו מאריכים לו ימיו ושנותיו?

  • כ' סיון התש"פ

שאלה

איפה מאמר חז"ל המקדים שלום לחברו מאריכים לו ימים ושנותיו? תודה רבה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

כך כתב הגאון מוהר"ר יעקב אורנשטיין זצ"ל בספרו ישועות יעקב (יורה דעה סימן קמח) בשם הש"ס דהקדמת שלום לכל אדם מארכת ימיו ושנותיו של אדם. ע"ש. אולם כמדומה שלא נמצא מאמר כזה במפורש בש"ס ובשאר מקורות חז"ל.

שוב ראיתי בספר והארכת ימים (עמוד סח) שהביא מספר מעט צרי (ערך שלום) שנתקשה למצוא המאמר ומקור הדבר. וכתב, דאולי מקור הדבר מהגמרא יבמות (דף קט עמודים א-ב) תני בר קפרא, לעולם ידבק אדם בשלושה דברים וכו', בהבאת שלום דכתיב "בקש שלום ורדפהו", ואמר רבי אבהו, אתיא רדיפה רדיפה, כתיב הכא "בקש שלום ורדפהו", וכתיב התם "רודף צדקה וחסד ימצא חיים צדקה וכבוד".

עוד הביא בספר והארכת ימים שהרה"ג יהודה פישר שליט"א העירו לירושלמי תענית (פרק ד הלכה ב) דרבי חנינא הקדים שלום והאריך ימים. ע"ש. אולם המעיין בירושלמי יראה שרבי חנינא הסתפק אם הסיבה לאריכות ימיו היא בגלל שכאשר היה הולך מטבריה לציפורין עיקם הדרך כדי לשאול בשלום רבי שמעון בן חלפתא. ומלבד שלא הכריע שזו היא סיבת אריכות ימיו, אין להביא ראיה ממעשה כזה של עקימת הדרך לשאול בשלום אדם גדול, למי שמקדים בשלום כל אדם.

ועיין עוד מה שכתב בזה הרה"ג שילה בן דוד שליט"א בספרו שלום רב (עמודים לח-לט, תרסג-תרסד).

בברכה,

הלל מאירס