האם לכל אחד יש את הזכות לחזור בתשובה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אחד שמעביר שיעורי תורה אמר לי לא לכל אחד יש את הזכות לחזור בתשובה והבנתי את זה גם מאתר אחד שקראתי בו. אז זה נכון או לא..לא הבנתי ממש את הכוונה שבזה ומדוע..

תשובה

שלום וברכה

לא נכון הדבר! אין אדם שאינו יכול לשוב בתשובה. אך ישנם אנשים שה` כבר אינו מעוררם בתשובה, וכנאמר בגמ` תנו רבנן מעשה באחר שהיה רוכב על הסוס בשבת והיה רבי מאיר מהלך אחריו ללמוד תורה מפיו אמר לו מאיר חזור לאחריך שכבר שיערתי בעקבי סוסי עד כאן תחום שבת אמר ליה אף אתה חזור בתשובה אמר ליה ולא כבר אמרתי לך כבר שמעתי מאחורי הפרגוד שובו בנים שובבים חוץ מאחר. וביאר השל"ה ואני אומר בתשובות שאלה זו, ח"ו שלא יקבל הש"י תשובה, כי ודאי אילו אלישע עשה תשובה הגונה, אז היה הש"י מקבלו בשתי ידים.

ומה שאמרו שובו בנים שובבים חוץ מאחר, הענין כי הש"י אל חפץ חסד הוא וחושב מחשבות לבלתי ידח ממנו נדח, על כן הוא תובע בפה ומקדים לבני אדם ומבקש שיעשו תשובה, אבל איש כזה כמו אלישע אחר, אינו הגון שהש"י יפציר בו ולהשיאו עצה טובה שיעשה תשובה, רק אם יעשה מעצמו יעשה, ולא שיפתהו הש"י. וזהו שובו בנים שובבים, אני פותח לכם שתעשו תשובה, חוץ מאחר.

ולכן אף שכתב הרמב"םהלכות תשובה פרק ו הלכה ג ואפשר שיחטא אדם חטא גדול או חטאים רבים עד שיתן הדין לפני דיין האמת שיהא הפרעון מזה החוטא על חטאים אלו שעשה ברצונו ומדעתו שמונעין ממנו התשובה ואין מניחין לו רשות לשוב מרשעו כדי שימות ויאבד בחטאו שיעשה, הוא שהקב"ה אמר על ידי ישעיהו השמן לב העם הזה וגו`, הכוונה כמבואר בשל"ה שאין ה` מעוררו יותר לתשובה לאחר שהרבה לפשוע, אך אם יעורר את לבבו, בוודאי יעזרהו ה` על התשובה. ויהי רצון שנזכה כולנו לתשובה שלימה - שבת שלום - בנימין שמואלי