היחס למים בארץ ישראל בעידן טכנולוגי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב א)האם היחס המיוחד למים בתורה נובע מעצם היותם ביטוי לברכת ה`, או שמא הוא נובע מהכמות המצומצמת שלהם ב)האם במידה וימצאו דרכים טכנולוגיות לייצר מים (התפלת מים), כך שלמעשה תיפתר בעיית המחסור שלהם, האם היהודי יידרש בכל זאת לכבד את המים באותה הקפדנות כפי שמשתמע מהתיאור בתורה ג) האם אספקת מי התפלה באופן מלא לכלל ארץ ישראל (כפי שקיים היום באילת למשל)תוביל לשינוי התפילה על הגשם ב`עמידה` ד)ע"פ פרשת עקב משתמע שארץ ישראל מיוחדת בתלות שלה בחסדי שמים לעומת מצרים. האם צריך ליצור במציאות הטכנולוגית של היום ביטוי לתלות זו (אגירת מי מרזבים, מחזור מי מכונת כביסה ועוד) בתודה

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות מאוד;

התשובה היא לדעתי מורכבת:
מסתבר שהיחס למים בתורה נובע משתי הסיבות כאחד. מעצם ביטויים את ברכת ה', ומצמצומם בכמות.
העובדה היא שעד היום לא פתרו בעיה זו, וכנראה, העניין לא פשוט כל כך.
תיאורטית, ריבוי המים מסתמא יגרום להקל ביחס אליהם, אלא שבכל מקרה המים הם חיים לעולם, ואף פעם לא יזלזלו במים.
לדעתי, התפילה על הגשם בעמידה לא תשתנה, לפי שהתפילות מנוסחות ברוח הקודש. קביעותם אינה ניתנת אל שינויים. משמעותם נצחית תמיד.
לדעתי, לא צריך ליצור ביטוי לתלות זו, מפני שהיא עובדה ומציאות קיימת. אף אם משנים משהו בזה, נשארים דברים רבים אחרים, בהם תלויים אנחנו במי שאמר והיה העולם!

ברכה והצלחה;

יעקב משה