האם אנו מחליטים או שהכל מלמעלה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, היה לי דיון רציני עם בני משפחה בנושא החלטות - האם אני מחליטים איך לנהוג או האם הכל מוכתב לנו מלמעלה בקצרה: הטענה שלי היא שניתן לנו כח וחוכמה כדי שנשתמש בה. כמו כן נאמר בתורה ושמרת נפשותכם... הטענה הנגדית היא שמישהו צריך למות - הוא ימות בכל מקרה או מקום. יש איזושהו סימוכין בתורה בנושא זה אני חושבת שלהגיד שהכל כתוב זה התנערות מאחריות. תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אמרו חכמים הכוטל בידי שמים חוץ מיראת שמים, זאת אומרת שהכל נגזר על האדם מה יהיה חוץ מדברים שיש בהם מצוה או חלילה להיפך. ולמרות שהפרנסה בידי שמים, גזר הבורא שעלינו לעשות מעשים והשתדות כדי שנקבל את פרנסתינו, ואמר אחד מהכמים שהגזירה היא שאם יעשה האדם כך וכך - השתדות בדרך רגילה - יקבל את פרנסתו, וכן בכול עניני האדם, וע"כ על האדם לעשות את מה שצריך לעשות בדרך טבעית ונורמלית כדי שיצליח במעשיו, ובזאת יקבל את כל הנגזר עליו.

בבברכה - בנימין שמואלי