האם מותר לצחוק בעולם הזה?

  • כ"ח ניסן התש"פ

שאלה

במסכת ברכות כתוב אסור לאדם שימלא פיו צחוק בעולם הזה. אז האם מותר לצחוק? ומה אם חבר או מישהו סיפר לי בדיחה והצחוק התפרץ בטעות? תודה

תשובה

שלום רב,

נכון שכתוב במסכת ברכות (דף לא עמוד א) אסור לאדם שימלא פיו שחוק בעולם הזה, שנאמר (תהלים קכו ב) אז ימלא שחוק פינו ולשוננו רנה, אימתי, בזמן שיאמרו בגוים הגדיל ה' לעשות עם אלה. וכך נפסק בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תקס סעיף ה).

אולם כתב בספר יוסף אומץ (אות תתצא) שנראה שלשון מילוי היינו בהרמת קול. ולפי זה מותר לצחוק שלא בהרמת קול.

וגדולה מזו כתב בערוך השלחן (סימן תקס סעיף ח) שכל האיסור למלא פיו שחוק בעולם הזה הוא דווקא כשעוסק בזה זמן מרובה עם אחרים.

בברכה,

הלל מאירס