מי כתב את ספר הישר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ספר הישר מצוטט ע"י מפרשים. קראתי אותו ולא ברור לי לפי ההקדמה מי כתב אותו

תשובה

שלום וברכה

שלשה ספרים ישנם בשם זה. ישנו ספר קדמון כעין מדרש הנקרא `ספר הישר` שבו מסופרים הסיפורים של הדורות הראשונים ומלחמות בני יעקב וכו`, דברים שהתורה קיצרה בהם, וכן הלאה עד אחרי כיבוש הארץ על ידי יהושע ועוד. לא ידוע מי חיבר את הספר, ויש גם מי שמפקפק בו. ורגילים לומר שכוונת הרמב"ן (בראשית פרק לד פסוק יג) במה שכתב: "ואם נאמין בספר `מלחמות בני יעקב` בא להם פחד אביהם כי נאספו שכני שכם ועשו עמהם שלש מלחמות גדולות, ולולי אביהם שחגר גם הוא כלי מלחמתו ונלחם בם היו בסכנה, כאשר יספר בספר ההוא ....", כוונתו לספר הישר הנ"ל. [וכך סיכם את אמינות הספר הגאון החיד"א בספרו שם הגדולים (חלק ספרים - מערכת י אות עג): "ספר הישר הנדפס מספורים ובפרט מלחמת השבטים עם הכנענים דברים מבהילים, וכתוב שם דבחורבן נמצא זקן אחד והוא נחבא בתוך הקיר ועמו כמה ספרים יקרים וספר זה בתוכם.

ורבים אינם מאמינים בספר הנזכר, אבל הילקוט מביא ממנו ובעל הילקוט היה בתחלת האלף השישי, וגם רבינו בחיי בספרו פר` וישלח הזכירו בפשיטות, אך הרמב"ן בפירושו נראה כמסתפק שכתב ואם נאמין בספר מלחמות בני יעקב ע"ש"]. בנוסף יש `ספר הישר` שהוא ספר מוסר שרבים חושבים שמחבר הספר היה מגדולי הראשונים רבינו יעקב תם, מבעלי התוספות, אבל כידוע ליודעים זה בהחלט לא נכון, ומחבר הספר היה רבינו זרחיה כפי שמבואר בספרי התולדות. והטעות לייחס את הספר לרבינו תם נובע מכיוון שרבינו תם חיבר ספר אחר הלכתי בשם זה, שבו נלקטו כל ההתכתבויות שלו עם גדולי דורו, ועוד חידושים רבים.