חגים ומועדי השנה

האם אפשר למכור חמץ גמור בעקבות הקורונה?

  • כ"ט אדר התש"פ

שאלה

לחג הפסח, אני רגיל לאסוף כל החמץ שאינו בעין, כמו שקית חיטה למשל, אותו חמץ אני מוכר. אך השנה משום המצב "שעת הדחק" האם ניתן לשמור גם חמץ בעין עם החמץ שאינו בעין, ולמכור הכל כאחד? האם שייך לומר, כדאי הוא אדמו"ר הזקן לסמוך עליו בשעת הדחק? כי מכירת החמץ בחב"ד שונה וכוללת אף חמץ בעין הגם שמעדיפים שלא להצטרך לכך! תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

אתה יכול למכור גם חמץ גמור לרגל המצב שאין לדעת מה ילד יום ה' ירחם, ואין צורך בהתרת נדרים, מכיוון שבדעתך לחזור אח"כ למנהגך הקודם.

מקורות: מש"כ שאין צורך בהתרת נדרים, הוא על פי השיטות הסוברות שאם יש לו צורך לחזור בו ממנהגו רק פעם אחת, אינו צריך התרה, שכך נקטו אחרוני דורינו להלכה כמבואר בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק יורה דעה סימן כ, וסימן נח חלק ב' סוף אות יא). וכ"כ בשו"ת שבט הלוי חלק ד' (סימן לא אות ב) שכזה אנו מורים בכל יום. וכן בשו"ת תשובות והנהגות חלק ד' (סימן רז) כתב, שכן נתקבל אצל בעלי הוראה.

בברכה,

הלל מאירס