פדיון לאחר הפלה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב אני זקוקה לעצה הנני בעלת תשובה ולצערי הרב אחד מהדברים הנוראיים שעברתי לפני התשובה היא הפלה אף אדם ממשפחתי או ממשפחת בעלי מודע לעברי רציתי לדעת איך אני יכולה להתמודד עם הבושה הזו כשכולם מצפים ממני לפדיון בני שיוולד ב"ה כשאינני יכולה לעשות כיוון שעברתי הפלה מה ניתן לעשות בנידון, איך מתחמקים האם ישנם סיבות אחרות מדוע לא ניתן לקיים פדיון (חוץ מניתוח בלידה) שאני יכולה לומר לקרוביי כדי להתחמק מהתהיות מדוע אין פדיון חשוב לי לציין שמשפחתו של בעלי דתיים ויהיה קשה להם לקבל את העניין. ההפלה הייתה לצערי בחודש השלישי כמעט להריוני בעלי כן יודע מזה והוא תומך מאוד ובטוח שהכל יסתדר בסוף אך אני עדיין לחוצה ומתביישת מאוד מהעניין הזה מחכה לתשובה שירן

תשובה

שלום וברכה.

נחלקו הפוסקים בחיוב פדיון הבן למי שנולד אחרי הפלה [עד סוף החודש השלישי], ונראה שההכרעה נוטה יותר לדעה המחייבת בפדיון, אלא שזה מותנה בידיעה שבזמן ההפלה לא ראו אברים שלמים, [וכך הוא המצב על פי רוב בנפל בשלשה החודשים הראשונים], ואפשר לסמוך על מה שאמרו לך בשעת ההפלה במצב העובר שהופל [ואני משער שאפשר לבדוק את הנתונים האלו בתיק הרפואי במקום שעשית את ההפלה], וכך היא גם הכרעתו של מרן רבי עובדיה יוסף שליט"א [יבי"א ח"ו יו"ד סי` כו].

אם אין לך שום ידיעה על מצב העובר בשעת ההפלה, וגם אי אפשר לך בשום אופן לברר זאת כעת, אם הנפל כבר היה מרוקם או לא, הדין הוא שיש לפדות את הנולד אחריו בלא ברכה [או בברכה ללא הזכרת השם, -במצב של אי נעימות וכבוד הבריות אפשר להבליע בחוכמה את השמות הק` בברכה באופן שהציבור לא יבחין, כגון במקום להגיד: `אדונ-י אלוקינו`, אפשר להגיד `אדון עלינו`]. ובקיצור, לא צריך להתחמק בכלל, הינכם חייבים לעשות את הפדיון מן הדין, ולפי השערתי גם עם הברכות כרגיל, אלא שזה יש לבדוק כנ"ל. והי"ת יעזור לך שתזכי ללדת בשעה טוב ובמזל טוב, ותרווי ממנו יחד עם בעלך רוב נחת יהודי.

בהצלחה - מנשה ישראל