חינוך ילדים

חינוך ילדים- ילדה עקשנית

  • כ"ד שבט התש"פ

שאלה

יש לי ילדה בת שנתיים ו-9 חודשים, והיא מאוד עקשנית. קשה לה מאוד להקשיב לבקשות שלי אם זה סותר את רצונה, גם אם הדברים נאמרים בנחת, וגם אם אני מסתכלת לה בעיניים. הרבה פעמים היא משתמשת בצמד המילים 'לא רוצה', ומתעלמת מדבריי. בנוסף, בזמן האחרון אני מרגישה שהיא 'הורסת' דברים- קורעת ניירות לחתיכות קטנות, זורקת דברים לרצפה וכו'. כמובן שאני נותנת לה לאסוף, אבל מרגישה שחלק גדול מהזמן שלנו ביחד אני צריכה להגיד לה לא לגעת ולא לעשות ועכשיו יש לאסוף וכו', גם כשאני משתדלת להגיד זאת על דברים נצרכים בלבד. יש לציין שיש לה אחות בת 4, אני מרעיפה עליהן הרבה אהבה וכמובן משתדלת לחנך אותן כראוי. בעניין זה לצערי אני אובדת עצות ואודה לעצה

תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

לדעת התורה, חייבים ללכת בכל מצב בעולם - כולל חינוך - בדרך האמצעי.

זאת אומרת, הגם שצריכים לתת לילד תשומת לב ואהבה, בו בזמן צריך לחנך אותו באופן מכובד שידע גבולות.

כלומר, הבת חייבת לדעת שאתם כהורים יודעים יותר ממנה, ולכן, היא צריכה לשמוע למה שאתם מציעים לה לעשות - הן אם היא מבינה או לא. וכדי לעזור לה שהיא תשמע ותתרגל לקבל את המבט שלכם - שזהו באמת לטובתה - היא צריכה לדעת בגיל הזה שיש תוצאה להחלטות שלה. כלומר, שאם היא תחליט שלא תעשה מה שאתם מציעים לה , וכגון שתענה "לא רוצה", תחול עליה תוצאה שהיא לא מרוצה בו (וכגון שלא תוכל לשחק אם חברה לשעה שלימה, או שהפסידה את הקינוח שהיא אוהבת מסעודה מסוימת, וכדו'. תחליטו ביניכם כהורים מהי התוצאה הראויה; ואח"כ תהיו חזקים כהורים שלא "להשבר" מלשמור על מה שאמרתם שתעשו.  תהיו חזקים ותשמרו את ה"גבול" של התוצאה הלא-נעימה שאמרתם שתתנו לה באם היא לא תעשה את מה שאתם מציעים.

כעבור מספר שבועות בקביעת "תוצאות", כבר תוכלו לראות שינוי בהתנהגותה.

וזה יעזור לה אח"כ לכל החיים.

אין הדרך להשפיע עליה כעת על ידי ההסתכלות בעיניים, מכיון שזה רק נתינת יותר אהבה כלפיה; ומה שהיא צריכה כעת זה ללמוד גבולות. והמשך נתינת רק אהבה כלפיה, רק יגרום לאבד את האיזון עד שהיא תוכל להתחיל לעשות דברים יותר ויותר גרועים, ח"ו.

הדרך שמחנכים לגבולות גם כדאי לראות מן הספר אודות חינוך מהרב זמיר כהן שליט"א - ראי בלינק:

https://shops.hidabroot.org/product/%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%A8%D7%99%D7%9A-%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%90-%D7%9C%D7%97%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%9A-%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D---%D7%94%D7%A8%D7%91-%D7%96%D7%9E%D7%99%D7%A8-%D7%9B%D7%94%D7%9F