שם ה' בלשון רבים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בספר בראשית פרק א פסוק 26 פתאום הטקסט מתיחס ל ה` ברבים במקום באופן יחיד כמו לפני בפרק ואחרי. כתוב בלשון : נעשה בן אדם בצלמנו ודמותנו. ביתר הטקסט כתוב כמו יאמר ה`, יראה ה`. למה אז ההבדל בטקסט

תשובה

שלום וברכה

אעתיק את לשון רש"י נעשה אדם - ענותנותו של הקב"ה למדנו מכאן לפי שהאדם הוא בדמות המלאכים ויתקנאו בו לפיכך נמלך בהן וכשהוא דן את המלכים הוא נמלך בפמליא שלו שכן מצינו באחאב שאמר לו מיכה (מלכים א` כב) ראיתי את ה` יושב על כסאו וכל צבא השמים עומדים עליו מימינו ומשמאלו וכי יש ימין ושמאל לפניו אלא אלו מיימינים לזכות ואלו משמאילים לחובה וכן (דניאל ד) בגזירת עירין פתגמא ובמאמר קדישין שאלתא אף כאן בפמליא שלו נטל רשות א"ל יש בעליונים כדמותי אם אין כדמותי בתחתונים הרי יש קנאה במעשה בראשית: נעשה אדם - אע"פ שלא סייעוהו ביצירתו ויש מקום למינים לרדות לא נמנע הכתוב מללמד דרך ארץ ומדת ענוה שיהא הגדול נמלך ונוטל רשות מן הקטן ואם כתב אעשה אדם לא למדנו שהיה מדבר עם בית דינו אלא עם עצמו. ותשובתו כתובה בצדו ויברא את האדם ולא כתיב ויבראו:

בברכה -בנימין שמואלי