יש אפשרות לוותר על העולם הבא?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום מה קורה כאשר אדם מחליט שהעמל שאדם נולד אליו בעולם הזה הוא קשה מידי ובנוסף הסיכונים להיתקל במצבים מאוד לא נעימים בחיים הוא גדול מידי (לדוגמא אישה שחוששת להיפגע ממעשי סדום) ומוכן לותר על העולם הבא רק כדי לא להגיע למצבים של סבל בעולם הזה

תשובה

שלום וברכה

כידוע שביום הכיפורים בתפילת המנחה מפטרים בספר יונה - הסיפור על יונה הנביא שנשלח להוכיח את אנשי נינוה, וברח מהתפקיד וכו` עד שהושב אחר כבוד לעשות את מה שנשלח. ועל כך כתב החפץ חיים את השורות הבאות החודרות כליות ולב. [שער הציון סימן תרכב אות ה]: "כוונתם, כי האדם חושב כמה פעמים לייאש את עצמו שאין יכול לתקן בשום אופן, ועל כן יתנהג תמיד באופן אחד ואם יגזור עליו הקב"ה למות ימות, אבל טעות הוא, שסוף דבר יהיה כל מה שהקב"ה רוצה מנפשו שיתקן, מוכרח הוא לתקן ויבוא עוד פעם ופעמים לעוה"ז, ובעל כורחו יוכרח לתקן,

וא"כ למה לו כל העמל למות ולסבול חיבוט הקבר ושאר צרות ולחזור עוד הפעם, וראיה מיונה שהקב"ה רצה מאתו שילך וינבא והוא מיאן בזה ונס לים מקום שלא ישרה עליו עוד השכינה לנבאות כידוע, וראינו שנטבע בים ונבלע בדג והיה שם במעיו כמה ימים, ולפי הנראה בודאי לא יכול להתקיים דברי הש"י ומ"מ ראינו שסוף דבר היה שרצון הש"י נתקיים וילך וינבא, כן הוא האדם בעניניו וזהו שאמרו באבות ואל יבטיחך יצרך שהשאול בית מנוס לך שע"כ אתה נוצר...". עד כאן לשונו. וכל מילה נוספת מיותרת, `כשם שאתה מאמין שאפשר לקלקל - כך האמן שאפשר לתקן` ואין שום מקום ליאוש בעולם.

בהצלחה - מנשה ישראל