האם מי שלווה בריבית יקום בתחיית המתים?

  • כ"ה אב התשע"ט

שאלה

שלום רב, אני מבין שאסור להלוות בריבית ושמי שיעשה כך לא יקום בתחיית המתים והוא שנוא על אלוהים. האם זה חל גם על מי שלווה בריבית? בעבר, כשהייתי צעיר ונואש והזדקקתי דחוף לכסף, מצאתי חברה שמלווה בריבית מטורפת כנראה שוק אפור, לוויתי 2000 ש"ח והחזרתי 3000. הייתי במצוקה וחייב את הכסף נואשות. ידעתי שאסור להלוות בריבית, אבל לא ידעתי שאסור ללוות בריבית. אני רוצה לקום בתחיית המתים ובטח רוצה שאלוהים יאהב אותי. מה עושים? תודה רבה מקרב לב

תשובה

שלום רב,

אכן מובא בחז"ל שמי שמלווה כסף בריבית לא יקום בתחיית המתים (תוספות סוטה דף ה עמוד א ד"ה כל, ובבא מציעא דף ע עמוד ב ד"ה תשיך), אולם לגבי הלווה, למרות שעבר על איסור חמור, לא מצאנו שלא יקום בתחיית המתים, ולכן כל שעליך לעשות הוא לחזור בתשובה שלמה על האיסור (חרטה, וידוי וקבלה לעתיד), וללמוד הלכות ריבית כדי לדעת מה אסור ומה מותר.

ובאמת גם מה שאמרו שהמלווה בריבית לא קם בתחיית המתים, זהו דווקא אם לא חזר בתשובה על כך, אולם אם חזר בתשובה גם הוא יזכה לקום.

ראה הדרך לתשובה לאדם כזה https://www.hidabroot.org/question/241647

בהצלחה רבה,

הלל מאירס