שאל את הרב - כללי

האם אדם יכול לשנות את הגזירה שנגזרה עליו ומה עליו לעשות?

  • י"א אב התשע"ט

שאלה

שלום רב,
האם אדם יכול לשנות את הגזירה שנגזרה עליו ומה עליו לעשות?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אפשר לבטל גזירה משמים וכפי שנאמר בתפילה (פיוט ונתנה תוקף): ותשובה תפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה.

וזה מיוסד על דברי הגמרא ראש השנה (דף טז עמוד ב) ארבעה דברים מקרעין גזר דינו של אדם. אלו הן: צדקה, צעקה, שינוי השם ושינוי מעשה (ופירש רש"י: שב מרעתו), ויש אומרים אף שינוי מקום.

ועניין שינוי השם הוא בעיקר לגבי חולה וכמו שכתב הרמ"א יורה דעה (סימן שלה סעיף י) וכן נהגו לברך חולים בבית הכנסת לקרוא להם שם חדש כי שינוי השם קורע גזר דינו.

בשורות טובות,

הלל מאירס

כך עשיתי תשובה - מדור מרתק ומומלץ בהידברות

מתעניינים ביהדות? עשרות מאמרים וסרטונים מרתקים בעבורכם