שאל את הרב - כללי

שאלה בבראשית יא פס 24-32

  • ג' אב התשע"ט

שאלה

שלום אשמח אם תוכלו להסביר לי
מה הייתה סיבת היציאה הראשונה למסע של משפחת אברם לארץ כנען הרי הצווי של ה' הוא רק בפרשה הבאה פרשת לך לך?
אשמח שתענו לי תשובה בהקדם זה חשוב

תשובה

שלום וברכה

נחלקו המפרשים בזה.

יש שכתבו שזה כבר היה אחר צווי ה' וזה רק מסודר כאן כדי לסיים את מאורעות תרח ואלו הם דברי הרד"ק בראשית פרשת נח פרק יא פסוק לא

(לא) ויקח תרח - אחר שאמר האל לאברם לך לך, ואמר אברם לתרח אביו בשם האל, כי האל צוהו לצאת מן הארץ נתרצה לדבר בנו ויצא עמו ואחר שנתרצה לצאת תלה עיקר המעשה בו כי הוא האב והיוצאים בנים לו, ונחר לא רצה לצאת מן הארץ ההיא ולקח תרח לוט עמו לפי שלא היה לו אביו חי והיה סמוך עליו ולקחו עמו שיהיה עמו כאשר יהיה שם:

אולם המלבי"ם מסביר שהיציאה היתה לפני צווי ה' ומסיבה אחרת ואלו הם דבריו

 ויקח תרח, הוא לא לקח רק את אברם בנו שהוא היה בסכנה מקצף נמרוד, כי נחור לא הלך עמו ללכת לכנען שהוא עבד ע"ז, כמ"ש אלהי אברהם ואלהי נחור ישפטו בינינו, רק שלוט מצד שהוא בן הרן וגם עליו היה חשד המלך שהוא אויב לו כי הוא גואל הדם של אביו. ושרי מצד שהיא אשת אברם, ויצאו אתם ר"ל עם אברם ותרח, והיה היציאה ללכת ארצה כנען. רק כשבאו עד חרן ששם לא הגיעה ממשלת נמרוד נשארו יושבים שם, וכמ"ש הרי"א שהיה בהשגחת ה' שתרח לא יצא לא"י, כדי שיהיה אברהם נפרד מבית אביו שהיו עובדי אלילים, ושלא ישתתפו בית אביו בברכת ה' עליו ובירושת הארץ.

בהצלחה,