אין אדם נוקף אצבע עד שמכריזין עליו מלמעלה, אם כן יש לאדם בחירה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם הקדוש ברוך הוא קובע אם אדם יניח תפילין או ילמד תורה עכשיו רשום בגמרא בחולין ואמר ר` חנינא: אין אדם נוקף אצבעו מלמטה אלא א"כ מכריזין עליו מלמעלה שנאמר מה` מצעדי גבר כוננו שעכשיו אם מכריזין על אדם אין בחירה באדם אז לכן אין בחירה מה התשובה של הרב כי הרי יש סתירה

תשובה

אכן אין ה` גוזר צדיק או רשע ואין זה בידי שמיים אלא בידי האדם, ולכל יהודי יש את הכוח להתגבר על יצרו ועל תכונותיו הרעות, ואין האדם נוקף אצבעו לא נאמר על ענייני שמים אלא על ענייני העולם הזה בלבד.

בברכה - בנימין שמואלי