התייחסותה של לאה לרחל תמוהה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

קשה לי להבין את לאה: רש"י אומר על הפס` "ויהי בבוקר והנה היא לאה" שרחל נתנה את הסימנים שעשתה עם יעקב, ע"מ שלאה לא תתבייש. אך כאשר רחל מבקשת מהדודאים שמצא ראובן, עונה לה לאה "המעט קחתך את אישי ולקחת גם מדודאי בני"!. זוהי לכאורה כפיות טובה קשה וחמורה

תשובה

שלום

אכן, דבר בעתו מה טוב לעסוק היום בצדקתה של רחל אמינו, היום י"א בחשוון יום פטירת רחל אמינו זכותה תגן על כל בית ישראל אמן. במסכת מגילה (יג ע"ב) מבואר כי בשכר צניעות שהיתה בה ברחל זכתה ויצא ממנה שאול ובשכר צניעות שהיה בו בשאול זכה ויצאת ממנו אסתר, ומפורש בגמ` מה צניעות היתה בה ברחל שמסרה הסימנים ללאה, ופי` רש"י "והוא צניעות שלא יתפרסם הדבר שמסר לה סימנים", והוא תמוה שלכאו` מסירת הסימנים אין זה צניעות אלא גמ"ח.

ושמעתי פירוש נפלא על כך, כי מפורש בספר דעת זקנים (מבעלי התוס`9 בשם המדרש, ששלשת הסימנים שמסר יעקב לרחל, הן שלשת הדינים המסורים לנשות ישראל, והם הלכות הפרשת חלה, הלכות נידה, והלכות הדלקת הנר לכבוד שבת, ורחל כשראתה אביה מערים להכניס את לאה תחתיה, לימדה ללאה את שלשת הדינים כפי שקבלה מיעקב, ואמרה לה כי אלו הן שלשת הדינים שצריכה אשת יעקב לדעת,

אבל היא לא אמרה לה כלל שהן סימנים בידה מיעקב, ולאה כלל לא ידעה את גודל החסד שעשתה עמה אחות רחל, ובלילה כשנכנסה לאה ושאל לה יעקב מה הם דיני האשה היהודית ידעה לאה לאומרן על פי מה שלימדתה אחותה רחל, וגם אחר כך לא ידעה כלל לאה במעשה החסד הנורא שפעלה אתה רחל, ולא עוד אלא גם כשהקניטתה לאה לאמר המעט קחתך את אישי וגו` לא ענתה לה רחל כנגדה דברים כדרבונות ולספר לה מהחסד הגדול שעשתה איתה בליל חתונתה,

וכי אותן שלשת ההלכות היו סימנים בינה לבין יעקב ובחמלתה על אחותה גילתה לה כדי שלא תתבייש, וזהו מידת צניעות גדולה מאוד שבשכר זה אמר לה הקב"ה לרחל אחרי חורבן בית המקדש `מנעי קולך מבכי ושבו בנים לגבולם`, שרחל אמנו אכן פעלה במידות נעלות שהן לגמרי לא אנושיות, ובזכותה ניגאל במהרה. ובביאור הזה מתורצת גם הערתך, כי לאה לא ידעה אף פעם במעשה החסד הנוראי שעשתה עמה רחל. בהצלחה - מנשה ישראל