שאל את הרב - כללי

אור החיים

  • ט"ז תמוז התשע"ט

שאלה

שלום וברכה. כתוב 'פנחס בן אלעזר בן אהרן הכהן וכ"ו. אומר האור החיים הקדוש 'צריך לדעת למה הצרך ליחסו ואולי שנתכון שיזכרו אבותיו לטובה, ועוד שנתכון להשלים ישראל עם אהרן שסבב נפילה גדולה מישראל באמצעות העגל דכתיב ' ויגף ה' את העם על אשר עשו את העגל אשר עשה אהרן הרי עמד פנחס בן בנו ופדה נפש כל ישראל כאומרו בסמוך ולא כיליתי את בני ישראל ולזה יחסו את אהרן ותמצא שאמרו ז"ל במדרש שהיה אהרן עומד ומתקן והיה מלמד כל ישראל תורה ומעשים טובים וכ"ו עד כאן, הא למדת שהיה נחשב על אהרן הקלקול שגרם במיתת עם רב והיה מבקש לתקן מה שנפרץ וכאן רמז ה' כי פנחס שלם במידה טובה מרבה' אשמח שהרב יסביר את השאלות והתשובות של אור החיים. תודה. בשורות טובות שבת שלום.

תשובה

שלום וברכה

הקושיא היא מדוע צריך לתכוב שהוא גם נכד של אהרן הכהן? הרי כולם יודעים שאלעזר הוא בנו של אהרן הכהן. התשובה היא שמאחר ופנחס תיקן בזה את הפגם של אהרם הכהן העת עשיית העגל כאשר הוא גרם להרג בעם ישראל בעקבות החטא לכן הזכיר את פנחס כנכדו של אהרן כי באמצעות מעשה פנחס כאשר הוא הציל את עם ישראל זכה אהרן לתיקון.