תוך כדי אכילה נזכר שלא ברך, מה דינו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה הדין אם התחלתי לאכול מהפרי ובזמן שאני נוגס בו נזכרתי שלא בירכתי. ומה הדין אם סיימתי לאכול וניזכרתי שלא בירכתי נ.ב מתי הרב זמיר מרצה בצפת

תשובה

שלום וברכה

כתב בספר ערוך השולחן אורח חיים (סימן קעב) וזה לשונו שכח והכניס אוכלין לתוך פיו בלא ברכה ,אם הוא דבר הנמאס כשיפלטנו מסלקו לצד אחד בפיו ,ומברך. ואם הוא דבר שאינו נמאס, יפלטנו מפיו, ויברך.ולא יברך בעוד המאכל בפיו, משום שנאמר [תהלים עא, ח] ימלא פי תהלתך, ולמדו חז"ל מכאן שיהא פיו ריק בשעת הברכה.

אך בדיעבד אם סילק לצד אחד ובירך יצא ידי חובתו. ואם לא נזכר עד אחר שאכל ,וירד לתוך מיעיו,אינו מברך. ויברך רק ברכה אחרונה אם אכל כזית. (ואם יש לו עוד ממין זה, יברך ויאכל מעט, כי לדעת כמה פוסקים מתקן את אכילתו הראשונה.)וזהו באוכלין: אבל אם שכח והכניס משקין (שאינו יכול לסלקם לצד אחד בפיו.)

לתוך פיו, בלא ברכה. אם אין לו משקים אחרים, ומוכרח לזה, יבלע בלא ברכה. אך אם יש לו אחרים, או אינו מוכרח לזה, מוטב שיפלטנו, ולא יבלע בלא ברכה.

בכבוד רב בנימין שמואלי