האם היה שייך חטא לפני מתן תורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

נאמר שעמרם מת בעטיו של נחש. כלומר בלא חטא. מה שייך חטא, הלא הוא לא קיבל את התורה ואם תאמר שקיים אותה בכל זאת כמו האבות, זה הרי לא כלל את מצוות לא תעשה. ואם גם-כן כלל את מצוות לא תעשה אז הוא כן חטא שנשא את דודתו.

תשובה

שלום וברכה

כך כתב הרמב"ם (הלכות מלכים פרק ט) הלכה א על ששה דברים נצטווה אדם הראשון: על ע"ז, ועל ברכת השם, ועל שפיכות דמים, ועל גילוי עריות, ועל הגזל, ועל הדינים, הוסיף לנח אבר מן החי שנאמר אך בשר בנפשו דמו לא תאכלו, נמצאו שבע מצות, וכן היה הדבר בכל העולם עד אברהם, בא אברהם ונצטוה יתר על אלו במילה, והוא התפלל שחרית, ויצחק הפריש מעשר והוסיף תפלה אחרת לפנות היום, ויעקב הוסיף גיד הנשה והתפלל ערבית, ובמצרים נצטוה עמרם במצות יתירות, עד שבא משה רבינו ונשלמה תורה על ידו.

עד כאן לשונו. ומשכך, ברור כי עמרם קיים את כל התורה שהיתה קיימת בימיו, כולל המצוות היתירות שנצטוה בהם הוא עצמו במצרים כדברי הרמב"ם.

בהצלחה – מנשה ישראל