הקפות בעמוקה לנשים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב, שלום רב. מדריכת טיול לקברי צדיקים טוענת, כי לנשים אסור לעשות את ההקפות סביב קבר רבי יונתן בן עויזאל עליו השלום,זכותו תגן על כל עם ישראל. אני הייתי שם פעמיים ועשיתי את ההקפות.האם היא צודקת? בנוסף-היא אמרה כי את הכוס והבד הלבן עימם נהוג לעשות את ההקפות, עלינו לקנות ממנה (ב-30 ש"ח), במקום לקנות לבד (ב-10 ש"ח). מפני שזהו בד מיוחד, מפשתן, ככותנתו של יוסף הצדיק. האם היא צודקת , או שמנסים להרוויח עלינו?

תשובה

שלום

המדריכה צודקת, שההקפות על קברי צדיקים הנעשים על פי הקבלה, אין ראוי לערוך אותם על ידי נשים כלל. לפעמים יש סכנה גדולה מאוד על ידי כך, כשיש אישה שאינה טהורה במעגל ההקפות, ומעוררת על כל המשתתפים שליטה מהחיצונים של צד הטומאה, ה` ישמור, כידוע משם הגר"א מוילנא, ויש סיפורים נוראים בעניין הזה.

הכוס והבד שעימם מקיפים אין לו כלל מקור בהלכה ובקבלה, וכל העסק הוא מסחרי לחלוטין. יש בקבלה מקור קדום, שמי שלובש בגדי פשתן מכף רגל ועד ראש מוגן משליטה של כוחות כישוף וטומאה ועין הרע, ולכן רבים מקפידים שהתכריכים שלובשים למת יהיה 100% פשתן, אולם בהצטיידות בחתיכת בד מפשתן אין מעלה זו.

 בהצלחה - מנשה ישראל