האם מותר להיות עורך דין ולהופיע בבתי משפט?

  • כ"ט אדר א' התשע"ט

שאלה

צהריים טובים, האם מותר על פי ההלכה להיות עורך דין ולהופיע בבתי משפט? אשמח לתשובה עם מקורות. תודה רבה על העזרה

תשובה

שלום רב,

1. אסור לעורך דין להופיע בבתי משפט כבא כוח של אדם שהגיש שם תביעה, היות שאסור לדון בבתי משפט שאינם דנים על פי התורה, ונמצא שהוא מסייע בידי עוברי עבירה (שו"ת יחוה דעת חלק ד' עמוד שיג, ושו"ת יביע אומר חלק יא' חלק אבן העזר סימן ט, ושו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תשצה, ושלחן ערוך המקוצר חלק ח' סימן ריא סעיף כב. ועיין בספר הליכות שלמה חלק א' פרק יז הערה 18 שדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל שאפילו רק לעבוד במשרד עורכי דין להכין את החומר והוא בעצמו אינו מופיע בבית משפט גם כן אסור).

אולם אם הנתבע נאנס לבוא לבית המשפט מצד שהתובע מסרב לדון בדין תורה, וכופה את הנתבע להתדיין בבית המשפט, מותר לעורך דין לייצגו (יחוה דעת שם).

וכן אם תבע אדם מסוים בבית דין, והלה סירב להופיע, ובית הדין התיר לו לפנות לבית משפט, מותר לעורך דין לייצגו (תשובות והנהגות שם, ושו"ת משנת יהושע חלק א' סימן י).

2. כיוון שבמציאות קשה לעבוד כעורך דין מבלי לעבור על ההלכה, ונמצא כל הזמן בניסיונות קשים מאוד - ראוי להימנע מלעסוק במקצוע זה (ראה שו"ת משנה הלכות חלק ו' סימן שיג ד"ה עוד אמרתי, וחלק ז' סימן רנה, ושו"ת אשר חנן חלק ה' סימן יט, ושלחן ערוך המקוצר שם, וספר רבנו עמוד קד בשם הגר"ע יוסף זצ"ל), והוא הדין למקצוע טוען רבני (ראה בספר רבנו שם).

בברכה,

הלל מאירס