שאל את הרב - כללי

למה המלאך מלמד את התינוק תורה אם בסוף כשיוצא לעולם הוא לא זוכר?

  • י"ג אדר א' התשע"ט

שאלה

למה מלאך מלמד את התינוק תורה אם בסוף כשיוצא לעולם הוא לא זוכר?

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

שאלה נכונה, ועמד בה בספר מעלות התורה (ירושלים תשמ"ט, עמודים רכו-רכז) בשם אחיו הגר"א מווילנא זצ"ל, שלכאורה צריך עיון מה תועלת יש במה שמלמדים אותו, ואחר כך משכחים אותו, והוה כלא למד כלל.

וכתב להסביר על פי מה שכתב האלשיך, על מה שאנו אומרים ותן חלקינו בתורתך, לפי שכל הנשמות עמדו על הר סיני וקבלו כל אחד חלקו בתורה, וזה שכתוב בגמרא (מגילה דף ו עמוד ב) יגעתי ומצאתי תאמין, מצאתי דייקא, כאדם המוצא אבדתו, לפי שהוא חלקו, ולפי זה אילו לא היו מלמדים אותו, כשהיה במעי אמו, איך היה יכול להגיע על ידי יגיעתו, ואם לא היה שוכח לא היה צריך ליגע, ואם כן בטל שכר וענש, ולכך מלמדים אותו חלק תורתו במעי אמו, וזה נקרא כל התורה, רצה לומר מה שנוגע לחלק נשמתו, ובצאתו לאויר העולם, הוא נשכח ממנו, ואחר כך על ידי יגיעתו יכול למצוא אבדתו. וכ"כ העץ יוסף (נדה דף ל עמוד ב).

בברכה,

הלל מאירס