האם צריך להפוך נעל הפוכה?

  • ז' אדר א' התשע"ט

שאלה

ערב טוב, יש לי מנהג שכול פעם שאני רואה נעל הפוכה אני מסדר אותה יש עניין בזה?

תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

אין שום בעיה שיהיו נעליים הפוכות. ומכל מקום מנהג התימנים והבבלים להקפיד בזה.

מקורות: בספר סגולות רבותינו (עמודים 382-383) שאל את הגר"ח קניבסקי שליט"א, יש שמקפידים שלא יהיו מנעל וסנדל הפוכים, וכשרואים אותם הפוכים מיד מסדרים אותם שתהיה הסוליה לכיוון הקרקע, האם יש מקור למנהג זה, והשיב: אינו הלכה, אלא שאין צריך להיות משונה מכולם. אמנם ראה שם (הערה פב) שהביא מהגר"י רצאבי שליט"א בספרו שלחן ערוך המקוצר חלק ד' (סימן קמו סעיף ב סק"י ד"ה ומה) שאצל התימנים נהגו להקפיד בזה מפני שהדבר נראה כחסרון כבוד לשוכן שמים יתעלה. ושכן גם מנהג הבבלים נ"י וכמו שהעיד הגר"י הלל שליט"א. ולעומת זאת הביא משו"ת אומנות נהוראי (יורה דעה סימן כב) שכתב בשם הגר"מ מאזוז שליט"א שלא שמענו על דבר זה, ונחוש בעלמא הוא.

בברכה,

הלל מאירס