האם צריך להמתין שש שעות אחרי תבשיל בשרי?

  • ו' אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב!

אם יש תבשיל בשרי עם תפוחי אדמה, ואכלתי רק את תפוחי אדמה, האם צריכה להמתין 6 שעות?

תודה

תשובה

שלום רב,

יש להמתין שש שעות (או כמספר השעות שאתה נוהג להמתין בין בשר לחלב).

מקורות: כן מבואר ברמ"א יורה דעה (סימן פט סעיף ג). וגם לספרדים יש לנהוג כן, ואף על פי שהשלחן ערוך שם כתב, שאם אכל תבשיל של בשר מותר לאכול אחריו גבינה ובתנאי שיטול ידיו. מכל מקום בבית יוסף אורח חיים (סימן קעג) כתב, שנהגו העולם שלא לאכול גבינה אחר תבשיל של בשר כלל ואין לפרוץ גדר.

ועיין ברכי יוסף בשיורי ברכה יורה דעה (סימן פט אות כה) שהביא מהגנת ורדים חלק יורה דעה (כלל א' סימן טו"ב) שכתב, דמרן חזר בו בשלחן ערוך וסתם להתרא, וכתב על זה: ורחוק בעיני שחזר בו דהתינח אם לא היה מנהג אבל השתא דנהגו כך משום גדר והוא מנהג פשוט בעולם לא שייך חזרה.

וכ"כ הכנסת הגדולה חלק יורה דעה (סימן פט בהגהות הטור אות מב) והשלחן גבוה (שם ס"ק יח) והזבחי צדק (שם אות לא) והבן איש חי (שנה ב' פרשת שלח אות ט) שכן המנהג. וכן הוא בכף החיים אורח חיים (סימן קעג אות א) ויורה דעה (סימן פט אות נה). וכן פסקו בספר הליכות עולם חלק ז' (עמוד כט) ובספר ילקוט יוסף איסור והיתר חלק ג' (סימן פט סעיף לג).

בברכה,

הלל מאירס