מדוע נשים פטורות ממצוות ציצית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בעבר נשאלה שאלה זו והתשובה היתה כי הזמן גרמן כיוו שיש פטור מלבישת ציצית בלילה. ושאלתי היא מה קשור פה הזמן גרמן? הלא גם הכיסוי שעל ראשי אני חובשת אותו בבוקר ומורידה אותו בלילה (ובו אני כן מצווה) וכך כל פרטי הלבוש שלי... אם כן מדוע אישה פטורה מלבישת ציצית?

תשובה

שלום

כלל זה שאשה פטורה מכל המצוות התלויות בזמן, אינו חל אלא על מצוות עשה, כמו תקיעת שופר, סוכה, וכיוצא בזה [יש יוצאים מן הכלל כמו אכילת מצה בליל פסח, קריאת מגילה בפורים, הדלקת נר חנוכה, ועוד].

אולם מצוות הבאות מכח שמירת לא תעשה שבתורה, אין הבדל בין איש ואשה אף אם המצוה תלויה בזמן. גדרי צניעות הבאות לשמור על טהרת עם ישראל, אינן תלויות בזמן כל שהוא, אלא כל דבר וענין שיש בו גדר של צניעות לפי ההלכה, הרי אין הבדל בין יום ובין לילה, וכן אין הבדל בין אנשים לנשים. מה שאת מסירה כיסוי ראש בבית בלילה, אין לזה קשר עם מושג הזמן, אלא לפי הענין, שאת נמצאת בבית רק עם בני משפחתך.

בכבוד - מנשה ישראל