קביעת מזוזה בכניסה לבניין

  • ב' אדר א' התשע"ט

שאלה

כבוד הרב שלום,

1. בכניסה לבניין המגורים שלי ישנה מזוזה כאשר החלק העליון שלה לא נוטה כלפי פנים הכניסה. זה לא אמור להיות ככה. האם אפשר להוציאה?

2. מה צריך לברך כשמחזירים אותה?

תשובה

שלום רב,

1. מנהג הספרדים לקבוע את המזוזה כשהיא זקופה, ארכה לאורך מזוזת הפתח, ולא באלכסון. ואם הניחה שכובה לרוחב הפתח פסולה (שלחן ערוך יורה דעה סימן רפט סעיף ו). ומנהג האשכנזים להניח את המזוזה באלכסון, כשראשה כלפי פנים הבית ותחתיתה כלפי חוץ (רמ"א שם).

ומעתה אם אתם אשכנזים, יש להוציא את המזוזה ולחזור לקבוע אותה כשראשה כלפי פנים. ואם אתם ספרדים, יש להוציא את המזוזה ולקבוע אותה כשהיא זקופה לאורך מזוזת הפתח.

2. אין לברך בשנית (יעויין שלחן ערוך המקוצר חלק ה' סימן קסז הערה כו, וכן בספר המזוזה והלכותיה סימן יג סעיף טו בשם הרב חיים קניבסקי שליט"א).

בברכה,

הלל מאירס