שאל את הרב - כללי

דרכי לימוד של התורה: פשט, דרש, רמז וסוד.

  • י"ט טבת התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני יודע שיש 4 דרכי לימוד של התורה: פשט, דרש, רמז וסוד.
אבל,
1) רציתי לדעת מה זה בדיוק פשט, דרש, רמז וסוד ?
מה ההבדל בניהם ?

2) האם דרש (מאחד מדרכי הלימוד של התורה) והדרשות שמופיעים בתלמוד או כשאומרים שהרב של בית הכנסת עושה דרשה, זה אותו דבר ?

3) האם רמז (מאחד מדרכי הלימוד של התורה) וכשאומרים "רמז במקרא" לגבי כמה הלכות, זה אותו דבר ?

אפשר להסביר לי ?
בברכה,

תשובה

 שלום וברכה,

1. פשט - הוא פשוטו של מקרא, הניבט מכל פסוק - לאור כל פסוקי המקרא בתנ"ך. אמרו חז"ל שאין מקרא יוצא מידי פשוטו. רש"י, האבן עזרא, רלב"ג מכוונים לרוב לפשוטו של מקרא.

רמז - קשר בין מאורעות שונים בתנ"ך, או לאירועים הנוגעים לימינו אנו. כפי שנאמר: "מעשה אבות - סימן לבנים".

דרש - הוא מאמרים וסיפורים שדרשו חז"ל על פסוקי התורה, ומטרתם ללמד מוסר והשקפה. המדרשים נמסרו במסורת שבעל פה, ומבוססים על רמזים דקים בפסוקים. מדרשי רבה מציגים דרשות רבות על פסוקי המקרא.  וכן בתלמוד מדרשים רבים.

סוד - תורת הסוד, הקבלה.

2. דרשה בבית הכנסת אינה קשורה דווקא למדרשים. "לדרוש" הכוונה להרצות, לספר.

3.  רמז אינו נוגע להלכה. נא צטט ציטוט בעניין כדי שאוכל לבארו.

בברכה,

דניאל בלס