שאל את הרב - כללי

מדוע נתן הקב"ה את התורה על הר ולא במישור?

  • כ"ח כסלו התשע"ט

שאלה

מדוע הקדוש ברוך הוא נתן את התורה על ההר? למה לא נתן להם על שפת הים? או על השדה? למה הוא בחר לתתן להם בהר? הכוונה למה לא נתן להם במקום הכי נמוך כמו עמק יזרעאל או באזור ים המלח?
תודה רבה על התשובה!

תשובה

שלום רב,

יפה שאלת, ועמד בזה בהגהות היעב"ץ (סוטה דף ה עמוד א) למה השרה הקב"ה שכינתו על הר כלל, אם ללמדנו שפלות בא היה לו להשרות על ארץ מישור. ותירץ בשני אופנים: א. שאז לא היינו יודעים פסול הגבהות. ב. רצה לרמוז גם כן לתלמיד חכם שצריך שיהא בו אחד משמונה שבשמינית וכדברי הגמרא בסוטה שם.

גם בעל התניא זצ"ל בספרו לקוטי תורה (פרשת במדבר) עמד בשאלה זו, וכתב להסביר על דרך תירוץ ב' הנ"ל, וזה לשונו: אבל הענין כי באמת עם היות שצריך כל האדם להיות שפל במאוד מכל מקום צריך התחזקות וקצת הגבהה כמו שכתוב (דברי הימים ב' יז ו) "ויגבה לבו בדרכי ה'", כי אם לא יהיה בבחינת הגבהה כלל לא יערב לבו לגשת אל העבודה באמרו מי אנכי ומה עבודתי.

בברכה,

הלל מאירס