האם מותר לגזום ענפים של עץ זית?

  • כ"א כסלו התשע"ט

שאלה

האם יהודי יכול לגזום ענפים עץ זית? הענפים הגיעו לגובה רב. תודות מראש

תשובה

שלום רב,

אם קציצת הענפים נעשית לתועלת גידול העץ - מותר לגזום גם על ידי יהודי.

מקורות: ידועה מחלוקת הפוסקים אם יש איסור לגזום ענפים של עצי פרי, שדעת המשנה למלך (פרק ז מהלכות איסורי מזבח סוף הלכה ג) ושו"ת בית יעקב (סימן קמ) להתיר. אולם בשו"ת מהרי באסאן (סימן קא) ובשו"ת בית יצחק חלק יורה דעה חלק א' (סימן קמב) אוסרים. ע"ש. וע"ע בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (סימן מו). ומכל מקום כתב בשו"ת חקרי לב מהדורא תנינא (חלק יורה דעה סימן יא) דכל זה מיירי כשקוצץ הענפים דרך השחתה, אבל מה שמקצצים ענפי האילן בילדותו בכדי שירבה ענפיו ויתרחב נופו, וכן מה שרגילין לזמר ענבי הגפן כל שנה ושנה לצורך גידול הענבים בוודאי בזה אין שום סכנה דהלא מקרא מלא דיבר הכתוב שש שנים תזמור כרמיך וגו'. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס