שאל את הרב - כללי

עתה ידעתי כי אישה יפת מראה את, וכי עד עכשיו לא ידע?

  • כ"ב חשון התשע"ט

שאלה

שלום רב,
מדוע כתוב בפרשת לך לך, שאברהם אמר לשרה, עתה ידעתי כי אישה יפת מראה את, מה הוא לא ידע שהיא יפה?
תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

הגמרא במסכת בבא בתרא (דף טז עמוד א) לומדת ממה שאמר אברהם (בראשית יב יא) "הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את", שעד אותו זמן הוא לא הסתכל בה כלל.

והמהרש"א שם כתב לפרש, שבוודאי ראה אותה בנעוריה קודם שנשאה שהרי אסור לאדם לקדש את האישה עד שיראנה כמו שאמרו במסכת קידושין (דף מא עמוד א), ואברהם אבינו הרי קיים אפילו מצוות דרבנן כמו שאמרו במסכת יומא (דף כח עמוד ב), אלא שאחרי שנשא אותה לאישה לא ראה אותה מתוך צניעותה והוא חשב כי לא עמדה ביופיה בזקנתה כי הייתה בעת הזאת לפי הכתובים יותר משישים שנה, וזהו שאמר עתה ידעתי וגו' שאפילו בזקנותך נשתמר יופיך. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס