ברכת שהחיינו על יצירות של חיתוך לייזר והדפסת 3D

  • א' חשון התשע"ט

שאלה

שלום רב,
באם אני עושה יצירות שמדפסות לחיתוך לייזר ותלת מימד האם צריך לברך שהחיינו.
מדובר על מוצרים שימושיים שאני שמח בהם ומשרתים אותי.
לדוגמא האם אדם שתופר לעצמו חולצה יכול לברך בגמר המלאכה שהחיינו ?
פשוט כ"כ התרגלנו לקנות ולא לייצר בעצמנו :)
תודה
אסף

תשובה

לכבוד השואל

סליחה על האיחור בתשובה

ראה בדברי המשנה ברורה לסימן רכג (ס"ק יג):

"כלים חדשים - בין מלבושים ובין כלי תשמיש ושתיה ואכילה וכיו"ב אם הם דברים שלב האדם שמח בהם עני בראוי לו ועשיר בראוי לו ועיין בסעיף וי"ו אכן אם הוא עשיר גדול שאפילו כלים יקרים וחשובים אין נחשבים לו ואין שמח בהן לא יברך. ובקניית ספרים יש דעות בין האחרונים אם יברך עליהם משום דמצות לאו ליהנות ניתנו ובח"א מצדד דאם "היה מהדר אחר זה הספר ושמח בקנייתו דמברך שהרי ברכה זו נתקנה על השמחה ולא על התשמיש וכדלקמיה בס"ד וכ"כ במור וקציעה וע"כ אין למחות ביד המברך:

וכן שם בס"ק טו:

"שהחיינו - ויזהר לברך תיכף קודם שיתרגל ויסתלק השמחה ממנו:"

הרי שהעיקר תלוי בשמחת הלב

לכן בכל יצירה שאתה מרגיש שמחת הלב מיוחדת, יש לברך; ודוקא קרוב לזמן היצירה, כשאתה עדיין מרגיש את שמחת הלב. אך כשאתה בספק , יש לברך רק בלי שם ומלכות, וככלל הידוע "ספק ברכות להקל."

בברכה

רב נחום