שאל את הרב - כללי

חילזון התכלת

  • כ"ג תשרי התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול למה היום לא שמים פתיל תכלת
קראתי על זה שאין היום את החילזון שממנו מפיקים את התכלת ועל זה יש לי כמה שאלות
1.איך דבר לציצית שהיא קדושה יכול להיות דבר שהוא טמא כי חילזון לא כשר
2. איך הגיוני שאלקים עתן לנו מצווה שאנחנו לא יכולים לעשות אותה
אני בשלבי התחזקות ואני ממש מבולבל
תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה, ואנו מבקשים את סליחתך בזה.

1. אכן ישנם מצוות שצריכים להעשות מדברים כשרים, כגון, המאכלים שאנחנו אוכלים, מצוות תפילין.

  אמנם ישנן מצוות אחרות שאינן צריכים להיווצר מדברים כשרים, כגון צבע האדום של תולעת השני שבמקדש.

לכן, גם הצבע של תכלת שבמקדש ובציצית יכול לבוא מדם החלזון, ואע"פ שהחלזון עצמו אינו כשר.

2. "מבואר במשנה (מנחות פרק ד:א), "אין התכלת מעכב את הלבן"

כלומר, אע"פ שלהוסיף תכלת בציצית הוא תוספת במצות ציצית, מכל מקום, אם אין לאדם תכלת משום איזשהו סיבה טכנית והוא שם את כל החוטים מלבן, הוא עדיין מקיים בזה את המצוה של ציצית. ואין חוסר התוספת של התכלת, מעכב בקיום מצוות הציצית.

,הרי שכאשר השם נתן לנו את המצוה, כבר הכין את הדרך שכאשר יהיו ישראל בגלות, אפילו אם ישכחו מאיזו חלזון הוא התכלת, או אפילו שלא יהא בנמצא להם במקום מגוריהם בגלות, מכל מקום ייחשב קיום מצוותם כקיום שלם.

ונשלח לך את ברכותינו, שתזכה להמשיך בדרכך הטוב ללמוד ולהבין בתורה ובמצוות,

צוות הידברות