שאל את הרב - כללי

עונש על חטאים

  • י"ב אלול התשע"ח

שאלה

שמעתי שגם אם לאדם יש יותר זכויות מעוונות, נפרעים ממנו על העוונות ( זאת אומרת אין קיזוז). השאלה איך אפשר לעמוד במידת הדין כשלאדם יש ככ הרבה עבירות שצבר בימי חייו. האם נגזר עליו להתגלגל / לחיות בייסורים/ לעבור גהינום כדי לזכך את זה? המחשבה על כך מאוד מייאשת ומרפה את ידי

תשובה

לכבוד השואל,

הכלל הוא שאין הדלת נעולה בפני הרוצה להזהר מכאן ולהבא, והעושה תשובה צריך לעשות רק  "עד מקום שידו מגעת".

בלומר, שיש לאדם לעשות ג' חלקי התשובה (חרטה, ויודוי, קבלה להבא, עיין רמב"ם הלכות תשובה פרק ב, ג-ד) על כל מה שנזכר שעשה שלא כהלכה, ולקבל על עצמו לנהוג הכל על פי ההלכה שבשולחן ערוך מכאן ולהבא.

אינו יודע מהי ההלכה? יקבל על עצמו ללמוד ספר קיצור הלכה למעשה (כמו ילקוט יוסף, קיצור שולחן ערוך, משנה ברורה המבורר וכו'), ואז כל פעם שיגיע להלכה חדשה שמחוייבת שהוא אינו מקיים, יתחיל לקיימו מיד.

ואז יש לו את זכות כל אותן המצוות שיעשה כבר מעתה - ואפילו עדיין לא למד את הכל (רבינו יונה פרקי אבות ג-יג).

ואז בכל פעם שיעלה לו זכרון מאיזה מעשה שעשה, יתודה על זה מיד, וימשיך לחיות חייו על פי קיום כל חיובי השולחן ערוך,

ואז לא יצטרך לגיהנום או שום צורה של עונש כלל לאחר החיים, ואין להסתובב בפחד על זה ח"ו.

בברכה,

רב נחום