האם מותר להשאיר עגלה של קניות בתור ולהביא בינתיים עוד מצרכים?

  • ה' אלול התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
1. האם מותר להשאיר עגלה של קניות בתור ולהביא בינתיים בזמן הזה עוד מצרכים?
2. האם מותר להגיד לאדם בסופר שעומד בתור שישמור לי את התור ובזמן הזה לעשות קניות ולחזור אחרי זה לעמוד בתור שביקשתי מאותו אדם שישמור לי?
תודות

תשובה

שלום רב,

1. אין לעשות כן, ועיין במסכת סנהדרין (דף לב עמוד ב) ושלחן ערוך חושן משפט (סימן ערב סעיף יד) וסמ"ע (ס"ק כה) שכל דיני קדימה בתור מושתתים על הנאמר בתורה (דברים טז כ) "צדק תדק תרדוף", ומעשה כזה הוא הפך הצדק והיושר. וכן כתב הגר"י זילברשטיין שליט"א בספרו חשוקי חמד סנהדרין (עמודים ס-סא).

אמנם כמובן אם סיים את הקניות ונעמד עם העגלה בתור, ושוב נזכר ששכח איזה מוצר, שיכול ללכת להביאו. וכ"כ בספר חוקי הכסף (שער הגזילה שער י' סעיף כז) שמסתבר כי העומד בתור במכולת יכול ללכת להביא עוד חפצים ולא יפסיד את זכותו בזה, אך יש להיזהר מחילול ה'. ע"ש.

2. אי אפשר לבקש מאדם לשמור לך על מקום בתור ובינתיים ללכת לערוך קניות. וע"ע בספר משפטי התורה חלק א' (סימן פה).

בברכה,

הלל מאירס