האם אפשר לעשות תוכנית חיסכון לחתונות הילדים מכספי מעשר?

  • י"ב אב התשע"ח

שאלה

שלום,
רציתי לדעת האם חיסכון חודשי עבור הילד שלי (תינוק) יוכל להיחשב בתוך מעשר הכספים שלנו ככסף לחתונתו בע״ה?
כמו כן, בדיוק קראתי שקצבת הילדים יכולה להיכנס לחיסכון עבור הילד לחתונה או דירה ותחשב כחלק ממעשר חודשי, האם אפשרי?
ושאלה אחרונה - מה עם חיסכון חודשי כדי לערוך בר מצווה מפוארת בכותל בע״ה?
בתודה מראש על כל השאלות!

תשובה

שלום רב,

1-2. דעת הפוסקים שאין להפריש מכספי מעשר לקרן חיסכון עבור ילדים שעדיין קטנים, כדי שבבוא הזמן יהיה אפשר להשיאם, פרט לכספי קצבת ילדים, שניתן להפקידם עבור קניית דירה לילדים בעתיד לכשיגדלו - ואין צורך להפריש מעשר מקצבאות אלו.

אמנם כשהבנות מגיעות לגיל 17 והבנים לגיל 18, מותר לשים את כספי המעשר בקרן חיסכון עבור נישואיהם. ויש מי שמיקל להפריש את כספי המעשר לתוכנית חיסכון עבור הילדים כבר מגיל 11 (יעויין בספר הליכות בין אדם לחברו פרק יב סעיפים מד-מה ובהערות שם).

ודעת הגר"ע יוסף זצ"ל, שהאב יכול כמה שנים קודם החתונה לחסוך את רוב כספי המעשר, ולייחדם בחשבון בנק עבור ילדיו. אלא שאין ראוי לעשות כן בכל הסכום של המעשר, אלא רק ברובו (ילקוט יוסף שובע שמחות חלק א' מהדורת תשס"ה פרק א סעיף ל ובהערה שם).

3. אי אפשר להשתמש בכספי מעשר לצורך עריכת בר מצווה מפוארת.

בברכה,

הלל מאירס