נטילת ידיים בכוס חד פעמית

  • י' טבת התשע"ח

שאלה

שלום, אני בעלת תשובה ב"ה, נוסח ספרדי. האם מותר ליטול ידיים עם כוס חד פעמית? תודה.

תשובה

שלום רב,

כוס חד פעמית כשרה לנטילת ידיים. ומכל מקום יש הידור לא ליטול ממנה.

מקורות: יעוייןבשו"ת ציץ אליעזר חלק יב' (סימן כג) שמכשיר כלי חד פעמי לנטילת ידיים. וכן דעת הגאון מפאפא (רבי יוסף גרינוולד) זצ"ל (הובא בשו"ת שרגא המאיר חלק א' סימן נה אות ב). וכ"כ בשו"ת אז נדברו חלק ו' (סימן מח) ובשו"ת וישב משה חלק ב' (סימן סה). וכן יעויין בשו"ת שאילת שאול חלק א' (סימן לו). וכן פסק בספר חזון עובדיה שבת חלק ב' (עמוד נו). וכ"כ בקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף (סימן קנט סעיף יב).

אמנם היות ויש מגדולי הפוסקים שכתבו שאין להשתמש בכלים אלו לכתחילה לנטילת ידיים, וכמו שכתבו בשו"ת שרגא המאיר (שם) ובשו"ת קנין תורה חלק א' בהלכה (סימן מט אות ב). וגם בשו"ת אז נדברו הנ"ל כתב, שאם יש לו כוס אחר לכתחילה משום הידור מצוה לא ישתמש בכוס שעומד לזרוק לאשפה. וגדולה מזו כתב באור לציון חלק ב' (פרק יא תשובה ו) שאין ליטול בכוס חד פעמי אם בדעתו לזורקו, ובדיעבד שאין לו כלי אחר יטול ידיו בלא ברכה. וטוב שייחד את הכלי לשימוש קבוע, ואז יטול בו ידיו בברכה. וע"ע בשו"ת מנחת יצחק חלק י' (סימן כג) שנראה שסובר שגם בדיעבד כלי חד פעמי פסול לנטילת ידיים. לכן כדאי להדר שלא ליטול בכוס חד פעמית לצאת ידי כל הדעות.

בברכה,

הלל מאירס