האם אסור לצחוק בעולם הזה?

  • ט' טבת התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב, אני רוצה לשאול שאלה שמציקה לי האם אסור לצחוק בעולם הזה כי כתוב שאסור למלא שחוק פיו בעולם הזה בשולחן ערוך ואם מותר לצחוק אז מה המשמעות של הלכה זו. תודה רבה הרב

תשובה

שלום רב,

אמנם מובא במסכת ברכות (דף לא עמוד א) וכן בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תקס סעיף ה) שאסור לאדם שימלא פיו שחוק בעולם הזה (והיינו איסור דרבנן וכמו שכתב הבית יוסף בבדק הבית יורה דעה סוף סימן קנז בשם רבינו ירוחם. וע"ע בבן יהוידע בברכות שם, ובשו"ת תורה לשמה סימן שפג, ובשו"ת יביע אומר חלק ט' חלק אורח חיים סימן א אות ג).

אולם כבר כתב בספר יוסף אומץ (אות תתצא) שנראה דלישנא דמילוי היינו בהרמת קול. ולפי זה מותר לצחוק שלא בהרמת קול.

וגדולה מזו כתב בערוך השלחן (סימן תקס סעיף ח) שכל האיסור למלא פיו שחוק בעולם הזה הוא דווקא כשעוסק בזה זמן מרובה עם אחרים. וע"ע מה שכתב בזה בשו"ת ויצבור יוסף חלק ה' (סימן עא).

בברכה,

הלל מאירס